Prasideda jaunimo teatro festivalis “Išeities taškas”

Rugsėjo 14-26 d. žiūrovus kvies jau šeštus metus vykstantis jaunimo teatro festivalis “Išeities taškas”, organizuojamas Kauno miesto kamerinio teatro. Festivalis kiekvienais metais ant teatro scenos nagrinėja pasirinktus aktualius visuomenei klausimus ar socialines problemas, bei skiria dėmesį jaunųjų menininkų kūrybai, bei ryšio su jaunaja publika kūrimo.

Scenos menai drauge su visais išgyveno nelengvus metus. Šiais metais festivalis nagrinėja itin aktualia tapusią “atstumų” temą. Festivalio programai atrinkti kūriniai kalbės tiek apie fizinį atstumą, kuris yra daugumos kasdienybės dalis, tiek ir apie socialinį ar net vidinį, nagrinėjant kokius “atstumus” žmogus kuria tarp savo žodžių ir veiksmų. 

Programoje – dvi premjeros

Festivalio programoje šiemet bus pristatomos net dvi premjeros. Kauno miesto kamerinis teatras rugsėjo 14 d. pristatys interaktyvią premjerą paaugliams “2-osios laiptinės respublika” (rež. Sigita Pikturnaitė). Jos metu jaunieji žiūrovai sudalyvaus valstybės kūrimo simuliacijoje, patirs politinių režimų kaitas, ieškos problemų sprendimų ir bus skatinami išsakyti savo nuomonę. 

Teatro trupė Teatronas rugsėjo 17 d. pristatys komišką pasakojimą apie sunkumus su kuriais susiduria kiekvienas individualiai dirbantis žmogus – Sodra ir jai skiriami mokesčiai. Surinktos tikros istorijos atgys tragikomiškoje dramoje “Sodra, mon amour” (rež. Gildas Aleksa). 

Jaunų kūrėjų darbai

Festivalio programoje gausu jaunųjų kūrėjų darbų. Jaunoji dramaturgė ir režisierė Goda Simonaitytė rugsėjo 18 d. kvies į jos kūrybos pjesės “Gyvuliai” skaitymą. Pjesė sukurta 2020 m. festivalio “Išeities taškas” metu vykusio jaunųjų dramaturgų konkurso bei dirbtuvių metu. 

Dramaturgė ir debiutuojanti režisierė Teklė Kavtaradzė rugsėjo 19 d. pristatys atvirą, apie paauglystės laikotarpį kalbantį spektaklį „KISSMAS“. Jaunasis režisierius Aivaras Micius rugsėjo 21 d. pristatys pagal Pilgrim/Majewski pjesę pastatytą spektaklį “Juodi bateliai”, kuriame per istorinių įvykių perspektyvą bus nagrinėjami atstumai tarp asmeninės moralės, atsakomybės ir istorinio laiko bei sistemų primestų elgesio ir tikėjimo reikalavimų. T. Kavtaradzės ir A. Miciaus kūriniai laimėjo Menų spaustuvės rengiamą jaunųjų menininkų konkursą “Atvira erdvė”.

Rugsėjo 22 d. antrąjį savo kūrybos monospektaklį “Jau geriau būčiau negimęs” pristatys aktorius Raimondas Klezys. Komiškame, stand-up žanro kūrinyje bus gvildenamos temos, kurios įkvėpė jaunąjį kūrėją karantino metu – tai nedarbas, religija ir santykiai.

Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigęs jaunasis aktorius Motiejus Ivanauskas rugsėjo 24 d. pristatys savo kurtą ir režisuotą spektaklį “Užšalimas”, kuris kvies žiūrovus pasinerti į pokalbį ant scenos, kur išsakomos svarbios „mintys“ sukurs absurdišką ir komišką mišinį, ir privers pažvelgti į „problemas“ šiek tiek kitu kampu. 

Šokis, neįprasto formato spektakliai ir koncertas

Festivalio programoje bus galima pamatyti ir nestandartinių scenos meno kūrinių, šokio spektaklių ir pasiklausyti gyvos muzikos. 

Rugsėjo 18 d. žiūrovų teatre lauks elektroninės muzikos grupės “Delasferos” debiutinio albumo “Delasfera” pristatymas, kuriame galima bus apsilankyti nemokamai. 

Meno ir mokslo laboratorija su choreografe Greta Grinevičiūte rugsėjo 25 d. nemokamai pristatys filmą-spektaklį “Šokis skalbimo mašinai ir mamai” ir pakvies žiūrovus į diskusiją. 2018 m. spektakliu „Šokis dulkių siurbliui ir tėčiui“, kūrybinį triptiką pradėjusi choreografė ir šokėja G. Grinevičiūtė pristato antrąjį šeimos ryšius nagrinėjantį darbą ir kvies kartu keliauti per jos būtus ir nebūtus prisiminimus bei apsilankyti instaliacijoje – svajonėje, kurios nebeįmanoma susapnuoti. 

Rugsėjo 26 d. festivalio uždarymas vyks su Panevėžio teatro „Menas“ kūriniu “ANTI” (aut. ir rež. Aleksandr Špilevoj). Tai – spektaklis-storytellingas, paremtas antikine Sofoklio pjese „Antigonė“ ir keturių aktorių pasakojamais asmeniniais išgyvenimais, kuris kvies jaunąją auditoriją šventinį vakarėlį teatro scenoje, bei drauge sugriauti stereotipinį požiūrį į teatrą, mitus, antikinį meną, klasikinę literatūrą. 

Konkursas jauniesiems menininkams 


Vienas svarbiausių festivalio “Išeities taškas” akcentų – tai kiekvienais metais vykstantis konkursas jauniesiems menininkams. Šiemet festivalis taip pat rengia spektaklio eskizų konkursą. Šis konkursas siekia atverti sceną jauniesiems kūrėjams ir padėti įgyvendinti jų kūrybines idėjas. Šių metų eskizų konkurso finale 4 kūriniai, kuriuos festivalio žiūrovai galės išvysti nemokamai.

Rugsėjo 15 d. režisierius Augustas Gornatkevičius pristatys muzikinę ekstravaganza “MU.DU”, o aktorius ir režisierius Gabrielius Zapalskis tragikomiškus teatrinius nardymus “Paskutinis spektaklis”. Rugsėjo 16 d. šokėjai Arūnas Mozūraitis ir Adrian Carlo Bibiano pristatys šokio eskizą “Pakankamas atstumas”, o režisierius Rokas Lažaunykas spektaklio “Gedulas” eskizą. 

Festivalio bilietus platina Tiketa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *